Wat is mindfulness

We leven ons leven vaak op een automatische piloot. Dat is niet verkeerd, maar minder vreugdevol dan leven met aandacht.

Mindfulness is aandacht, is opmerkzaamheid. Bewust ademen, met aandacht spreken en luisteren, de dagelijkse dingen doen met aandacht: het tanden poetsen, de was vouwen, de vergadering bijwonen, de stukken lezen en je correspondentie voeren. Ervaren wat er in je omgaat, of het nu aangenaam is, onaangenaam of neutraal. Steeds terugkeren naar wat er nu is, wat je nu doet, met je opmerkzame aandacht. Zo bent je aanwezig in wat je doet. Je aanvaart wat er is, zonder oordeel. Je bent deel van het geheel. Dat geeft energie. Het maakt dat het leven je niet altijd maar overkomt, maar dat er met zachtheid meer grip ontstaat. Dat maakt tevredener, geeft meer ruimte. Het kan je verrassen hoe eenvoudig het kan zijn.

Het leert je ook hoe je beter met stress om kunt gaan, hoe je ervoor kunt zorgen dat dit minder vat op je krijgt. Evenals piekeren, angstgevoelens of somberheid.
Mindfulness is de tijd nemen om te stoppen en te kijken, zonder iets te willen veranderen, zonder meteen in actie te komen. Ruimte maken en van daaruit bewuste keuzes maken.